6 geheimen voor het creëren van een sterke cultuur

Posted on 17.03.2016
Great Place to Work® staat synoniem voor goed werkgeverschap en een mensgerichte organisatiecultuur.

Schoenen Torfs heeft een indrukwekkende reeks overwinningen op hun naam staan: ze waren de winnaar "Best Workplace" van België in 2016, 2015, 2014, 2012, 2011, 2010, 2007! In de tussenliggende jaren 2013 en 2008 stonden ze op de tweede plaats.

EASI, de Belgische IT-leverancier die business software (boekhouding en e-mailbeheer), mobiele apps en cloud-oplossingen ontwikkelt, heeft ook een zeer mooi palmares. Ze zijn al jaren een van de Best Workplaces in België, waren vorig jaar finalist Onderneming van het Jaar en zijn al twee jaar op rij winnaar Great Place to Work in de categorie tot 500 medewerkers.

Hieronder delen ze hun top 3 tips voor een sterke bedrijfscultuur.

Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs:1. Creëer een cultuur van oprechte waardering.
"Ik ben er heilig van overtuigd dat oprechte waardering sleutel is! Nochtans zie ik bedrijven hier zo vaak tegen zondigen. Hoe vaak hoor ik medewerkers elders niet zeggen dat ze geen waardering krijgen. Erg jammer want het is in feite zo gemakkelijk!"

2. Laat mensen zichzelf zijn.
Laat iedereen zichzelf zijn. Zonder masker. Iedereen heeft zijn goede en kleine kanten. Als werkgever aanvaardt je best dat mensen niet alleen een hoofd, maar ook een hart en een buik hebben en dat niet elke dag hetzelfde is maar dat we allemaal soms een minder dag hebben.

3. Werk aan de kwaliteit van je leiders.
De waarden van leiders zijn enorm belangrijk. Zorg dat het geen tirannen zijn, maar wel authentieke leiders die zich kwetsbaar durven opstellen en die verbinding maken.

Thomas Van Eeckhout, Director & Partner van EASI:4. Wees transparant.
Stel alle informatie beschikbaar voor iedereen. Zorg ervoor dat de medewerkers zicht hebben op de prestaties van vandaag en de ambities voor morgen. Hun bijdrage aan het succes moet duidelijk zijn, alsook hoe ze kunnen groeien in hun loopbaan.

5. Geef vertrouwen.
Medewerkers willen vertrouwen krijgen en verantwoordelijkheden opnemen. Als bedrijf heb je daar alleen maar voordeel van. Het creëert betrokkenheid en bevlogenheid. Binnen EASI houden we er dan ook aan om medewerkers ontwikkelkansen en doorgroeimogelijkheden te bieden. Zelfs een deelname in het aandeelhouderschap behoort tot de mogelijkheden.

6. Toon erkenning.
Geluk op de werkvloer is belangrijk. Weten wanneer je iets goed gedaan hebt, behoort tot de basisbehoeften van ons allemaal. Schep een klimaat van waardering door systematisch appreciatie toe tonen voor de inzet en resultaten van alle medewerkers.

Image credit: greatplacetowork.be